Restauracje w Tatrach Wysokich

CATERING

w Wysokich Tatrach jest kilka placówek gastronomicznych, które oferują szeroki i bogaty wybór dań. Szczególnie popularne są w restauracji urządzone w stylu folk z muzyką ludową i oferuje lokalne specjały.

Od tradycyjnych potraw słowackich możemy wybrać:

bryndza

potrzebować: 500g obranych ziemniaków,
300 g mąki, soli, 250 g owczego sera, 60 g cebuli, 80 g wędzonego boczku, koperek, szczypiorek

, jak:
Skorygowany surowe ziemniaki starte i zmieszane z mąką i solą. Pastę umieścić na płytce (płytka do krojenia) i Hajj ostrza we wrzącej soloną wodę. Gotowane pierogi wyjąć, wymieszać z serem owczym i posypać przez smażonej cebuli. Smażyć cebulę na boczku pokroić na małe makaron. Kolejną możliwością jest stosowanie mieszanych sera owce kluskami na wierzchu, zalać smażonego bekonu. Zamiast cebuli można dodać szczypiorek lub koperek drobno posiekane. Podawać z kwasem lub zakwaszonego mleka.

Ciasta ser owce

wymagania: 600 g mąki, 3 zgrubną jaja, sól, 100 g tłuszczu. Wypełnienie: 300 g ziemniaków, 100 g owczego sera, szczypiorek, sól

, jak:
Z przesianej mąki, jajka i soli przygotować pastę na paski i odstawić na około 15 minut. Następnie dzielimy je na kilka części i przewrócił się blado. Od cutt droga małych kołach, które wypełniają przygotowaną farszu. Wypełnione kółka i zagiąć krawędzie stacjonarnych. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Kiedy podaniem posypać posiekaną i smażonym boczkiem.
Wypełnienie: Ogrzewać ziemniaki w skóry, skórki, selera, dodać tłuszcz ze z bekonu, fety drobno posiekanego szczypiorku.